"Hilton" Kangerlussuaq

Siste medialink- http://www.adressetidende.no/article/20100424/NYHETER/704249997 (Grimstad Adressetidende)

Da er det hyggelig å ønske alle en god lørdag og siste oppdatering på reisefronten er at alle har kommet seg trygt frem til Grønland og at stemningev var god fredag kveld.
 
Tidsforskjellen mellom Norge og Grønland er 4 timer og vi ligger foran, så når vi spiser middag, har de lunsj på Grønland.
Etter en masse kansellerte fly og andre problemer kom alle deltakerne seg til Grønland i løpet av gårsdagen (fredag). Siste gjengen som kom seg fra København måtte mellomlande i Bergen for å fylle drivstoff. Air Grønland hadde pga. askeproblemer og omdirigering av returfly, leid inn flere mindre fly for å få med alle passasjerer. Disse flyene hadde ikke kapasitet til å ta med all cargoen (ski, mat, pulker osv.) som ekspedisjonen er avhengige av.

Dette er blitt lovet til mandag - og ekspedisjonsstarten er derfor flyttet til mandag, og så snart alt er pakket og gjort klar. De har lagt en plan for hvordan de skal "gå inn" denne forsinkelsen, bl.a. ved å kutte en planlagt hviledag, pluss å legge på noen minutters lengre økter hver dag. Så planen er altså å være over isen på samme tid.

Dette er foreløpig siste melding fra Grønland:
"Hilton Kangerlussuaq - alle suiter opptatt - vi har rødvin"

Dagen hovedblogg går litt tilbake og tar for seg noen av forberedelsene som har vært nødvendig.


Det har vært mye å forberede!
Trening - Utstyr - Herding - Testing!Barnslig glede når Bergans-jakkene ankom sensommeren 2009. Fantastiske jakker. (og for egen regning slenger jeg på kommentaren "South Park")

Ekspedisjonsgjengen er en spleiset gruppe som går samen, men 5 av deltakerne er tilknyttet Stine Sofies Stiftelse og "Går for barns rettigheter", og ønsker å skaffe sponsorer som ville være med og støtte dette. Da trengs det bilder og litt brosjyrer, så det ble laget - her er det fotografering av gruppen i Grimstad sammen med Cecilie Skog i august 2009.
Takk til Kreativ Foto i Grimstad for knallbilder! og alle sponsorene som har muliggjort denne turen for Ada, Unni Aud Ingri, Elin og Else (våre kjære sponsorer "for barns rettigheter over Grønlandsisen")

I tillegg er flere av deltakerne sponset av http://www.missinglink.no/ og  http://www.lanullva.com/ og http://www.devold.no/Høsten 2009 var det tid for første overnatting (på noen år) utendørs for en del av deltakerne - litt tøft den gangen, men et sted skal man starte. Det er flere av deltakerne som har betydelig trening i dette, også under vinterforhold, men som sagt ikke alle. For noen ble dette første gang i telt noen sinne (ja det er helt sant).Så viste det meste av Norges seg fra den kalde og hvite siden i hele vinter - dette gav knall muligheter til å få telt og vintertrening i friluft. Til og med på Sørlandet ble det full vinter, tro det eller ei så var det til tider det mest snørike og kaldeste stedet i landet. Det ble endel kommentarer på at jentene priset det kalde været og forklarte det med at dette gav så bra treningsforhold og forberedelsesmuligheter til Grønlandsturen i april. For mange er ikke skikkelig kald og snørik vinter like positivt som for dennen gjengen.Hva er vel som å våkne i telt i hagen 2. juledag i -14 C.Det skal gås endel på ski i løpet av den neste måneden og da er gode ski naturligvis viktig. De fleste deltkerne går på disse Åsnes skiene. (Sitat fra hjemmesiden til Åsnes: "Skia er utvikla i samarbeid med eventyraren Cecilie Skog. God innsving og breidd gjer skia lettsvinga med gode flyteeigenskapar. Dei har heil stålkant og eit moderat gåspenn som er tilpassa jenter. Ei køyreglad og optimal fjellski for turglade jenter! Kan leverast med Åsnes sin patenterte fellelås".  Så da skulle vel den saken være godt ivaretatt. 

Gode ski går jo ikke av seg selv og da er mange timer og mil på ski,god skiteknikk, og inngåtte støvler svært viktig. De startet tidlig med å gå inn støvlene, men det måtte blokkes litt her og der (hos skomaker) etter bekymringsfulle gnagsår. Håpet er at dette er under kontroll nå, så det ikke blir det STORE problemet.Bjørn Sekkesæter med tips og erfaringer tundt tema gnagsår og hvordan unngå, men også å behandle dette når det først har oppstått (fra fellessamlingen på Hukeliseter i februar).I tillegg til å være gode å ha på bena skal støvlene også være varme og tette. De fleste deltakerne går på Alfas toppmodell innen skistøvler og gamasjene limes/sveises på for godt før turen. Dette er en av mange detaljer underforberedelsene.Når det gjelder å holde retningen så skulle også den berømte "the thing" testet. Rett og slett et kompass og en klokke på en stang, festet foran på magen. Det ruleres med hvem som går først, men den personen har ansvaret for å holde kompasskursen, og også å klokke inn pause etter 40 minutters marsj. Enkel, men effektiv sak - ("the thing" altså!)

Fortsett å spre blogglinken. Ny toppnotering siste døgnet for bloggen med over 1200 visninger.
Facebooksiden har nå over 1100 "i like this".
mer blogg kommer................ ha en gripende lørdag


Linker:
Værmelding for området der ekspedisjonen starter (Søndre Strømfjord)
http://www.yr.no/sted/Grønland/Vestgrønland/Strømfjordshavn/


Mediaopslag om turen
NY
- http://www.adressetidende.no/article/20100424/NYHETER/704249997 (Grimstad Adressetidende)
NY - http://www.adressetidende.no/article/20100422/NYHETER/704229995 (Grimstad Adressetidende)

-
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.7092216 (NRK TV Sørlandet med reportasje om Ada)
- http://www.p4.no/lyttesenter/podcast.ashx?pid=208 (portrett med Ada Sofie Austegard - podcast fra P4)
- http://www.youtube.com/user/TVVest#p/a/u/2/t7FgqswerCQ (film)
- http://www.agderposten.no/article/20100421/LOKAL8/704219978/1001/FORSIDEN (avis)
- http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/208755 (tv)
- http://www1.nrk.no/nett-tv/oppgave/800 (radio 02.40 ut i sendingen)

- http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/gaar-paa-ski-over-groenland-for-aa-hedre-sitt-barn-2995942.html
- http://www.adressetidende.no/article/20091107/NYHETER/711079997
- http://www.adressetidende.no/article/20100307/NYHETER/703079991
- http://www.arcticfemme.com/index.php?option=com_content&view=article&id=295:gronlandsekspedisjon-med-en-dypere-mening&catid=70:ekspedisjon-og-utenlandsturer&Itemid=78
- http://www.agderposten.no/article/20100113/LOKAL8/701139989

- http://www.moss-avis.no/sport/ga-gronlandstur-i-morgengave-1.4649555

Stine Sofies Stiftelses hjemmesider:
http://stinesofiesstiftelse.no/

Ekspedisjonens facebookside:
http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Jenter-over-Gronlandsisen/111215368908871?ref=ts

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits