Ekspedisjonens 2. dag (+ litt polarhumor)

Da har ekspedisjonen sendt rapport om gårdagens fremdrift.
Gjengen var våkne før kl. 06.00 (lokal tid).

Først en hilsen fra Marie til mamma - øyet er mye mye bedre. (En intern gladmelding der altså!!!)

video:satelitt 2

{Det er litt forsinkelser og skurr på telefonen, så samtalen blir deretter}


Det er idag Unni som rapporterer via satelitt, rett etter at de har våknet på ekspedisjonens 3. dag og forteller om at de igår gikk 13,3 kilometer på ekspedisjonens 2. dag

Da klarte de å komme seg opp over hoveddelen av brefallet og er nå helt i slutten av dette. Det flater nå ut oppe på platået. Ruten på dag 2 har vært mot nord, som egentlig er litt omvei, men dette for å slippe unna de verste sprekkområdene i brefallet.
Når de nå komer opp på platået, dreier de kursen mot øst og setter kursen rett mot DYE II. (DYE II er en nedlagt amerikansk base fra den kalde krigens dager, dette kommer vi tilbake til...). Da forventes det å bli mye enklere å gå, de er ganske slitne av å gå i brefallet, det har vært mye knatter, kuler, opp og ned. Nå blir det mye flatere.

Ellers har alle det veldig bra, og de har vært kjempeheldig med våret. Det var i løpet av dagen mye vind, men med strålende sol og temperaturen var behagelig. Forran dag 3 må det frem mer vindtøy, men med håp om at det løyer av litt utover dagen. Ekspedisjonen har i natt slått leir på 930 meter oh., og stigningen fortsetter.

Og så blir det presisert at øyet til Marie er mye bedre - i en melding til mamme.
Ekspedisjonen ønsker seg 5 hovednyheter fra omverden ved neste kontakt, dette for å vite noe om hva som skjer i sivilisasjonen. En av deltakerne lurer fremdeles på hvordan det gikk med Vålrenga, så det skal de få vite imorgen, men når demningen først briter, så vil andre deltakerne vite om hvordan det gikk med både Viking og Molde. Det er vanskelig å slippe helt unna fotball med andre ord. Som kontaktperon med omverdenen, skal jeg nøye vurdere hvile nyheter de får fremover.

Ekspedisjonen fikk vite at satelitt-sporings dingen som Nina Marie har med gir oss som følger ekspedisjonen fine opplysninger om hvor de faktisk befinner seg, og vi har mottatt flere kommentarer på at mange likte den linken godt.
På spørsmål om det har vært henvendelser, så virker det kanskje litt spesielt når jeg forteller  "at det overhode ikke har vært henvendelser", her må forklares at avtalen er at de kun får "nytt hjemmefra" hvis det skulle opptå en kriesituasjon, (så da er det forklart).
Det er også gøy for deltakerne å vite at det siste døgner igjen ble satt bloggrekord med over 1500 visninger.

Mai-nummeret av magasinet Tara kommer med en stor reportasje om ekspedijonen, og forberedelsene, hvorfor, hvem er hvem osv. I tillegg er det veldig hyggelig at Tara gir 1 krone til Stiftelsen for hvert blad som selges. Tusen takk til bladet Tara!  Journalisten har sendt med dem en kopi av reportasjen og det har vært hyggelig lesing.

Når det gjelder det å gå i time etter time, så har planen vært å gå i 40 minutter, for så å ha 5 minutters pause. Men justeringer til det bedre må det være rom for. De kjører nå 35 minutters marj og 7 minutters paue. 5 minuters pause ble litt snaut, men 10 minutter er igjen for mye, dette gjør at alle henger godt med og på slutten av dagen igår følte de at alle hadde fint tempo og fulgte godt på.Ekspedisjonen har ikke værmelding, men siden de nettopp har startet, har de langtidsvarselet, og her er det meldt bra vært fremover. vi her hjeme kan følge værmeldingen - og de skal nok få en kort værmelding fra meg etterhert. Men de har altså våknet til nok en dag med fint vær.

Og med hilsen til alle og ønske om godt tur i dag - avsluttet vi opptaket, (men etter avsluttet opptak, falt jeg for fristelsen til å si at jeg er jeg er glad i deg Unni - det er tross alt kona!)


Hilsener fra deltakerne til noen kjære hjemme:

Solveig gratulerer sin sin bror Jaran med 30 års dagen - Emma og Gro har også bursdag

Grattis fra Marianne til sin venninne Torun på fødselsdagen.

Hilsen fra Aud Ingri  til kusine Gudrun - gratulerer med dagen
Det skal godt humør og positiv innstilling til for å forberede og å gjennomføre en ekspedisjon over Grønlandsisen.
Som tidligere nevnt skal jentene gå over 600 kilometer, over 2000 høydemeter og takle kulde ned mot  minus 40C. Så dette blir ingen frøkentur.
(unnskyld uttrykket - humor ...)

Turen og forholdene har det naturligvis vært et stort samtaleemne i bekjentskapskretser i de senere månedene. Og humoristiske innslag fra bekjente er noe vi setter stor pris på, noe følgende er eksempler på:"Vi ble overrasket da vi var på flyplassen og så denne store plakaten"."Stor var overraskelsen da vi så dette mens vi tok en gondolferd i Venesia".

"Denne er vel selvforklarende".  (klikk for større bilde)

Ekspedisjons-jentene sender de varmeste hilsener og takker tusen ganger for  de humoristiske innslagene.!!!Fra en tidligere Grønlands-ekspedisjon har vi hørt følgende historie:
Etter å ha kommet godt igang, og gått over halvveis av turen startet praten å gå om hva man gledet seg mest til når målet var nådd på andre siden av isen.

De fleste var skjønt enige om at den lange varme dusjen var på toppen av ønske- og gledes-listen. Vel over isen og med gode slag i ryggen over at målet var nådd og vel fremme på hotellet, snudde lysten fra å jogge rett i dusjen til at "nå skal det smake vanvittig godt med en kald øl".
Som sagt så gjort og i hotellbaren var det smil og imøtekommenhet fra servitøren. Den første ølen skal etter sidene virkelig ha smakt så godt at det vanskelig kan beskrives, og planen om å ta en øl til spredde seg raskt blant ekspedisjonsdeltakerne. En runde til ble bestilt, men da kom den imøtekommende og servicevennlige servitøren og forklarte at - "dere skal få så mange øl dere bare vil, men nå skal dere gå og dusje først, det er relativt tett luft her nå og med hensyn til de andre gjestene og meg selv så er det å betrakte som en ordre".

Etter en måned på isen med slit, svette og kjemisk fritt for dusjer er det svært få som lukter av roser, men det kjenner man ikke selv - og servitøren fikk stor forståelse for forslaget, og rengjøring av kropper ble iverksatt - "no hard feelings".Og apropos isbjørn så er det jo faktisk en mulighet for å møte på disse, så forhåndsreglene er tatt. Våpen og kraftig pepperspray er medbragt og rutiner for vakthold blir etablert når de er på områder der det kan være isbjørn.Ekspedisjonsleder Bjørn Sekkesæter tester anti-isbjørns-anordningen også kjent som gevær.Det kom en kommentar i forbindelse med at deltakerne snakket løst og fast om isbjørn med en som ikke skulle være med. Vedkommende presiserte: "det er jo ikke bare faren for å bli bamsemums dere må tenke på - hva med moskusmos?".
Det er helt riktig, det er moskusfe på Grønland, faktisk har Grønland verdens største bestand av moskusfe (wikipedia om moskus), men hverken isbjørnen eller moskusen skal befinne seg på platået, men kun langs kystområdene på Grønland. Derfor er muligheten for å møte moskus først aktuelt når ekspedisjonen nærmer slutten. Og selv da er muligheten for å komme i klammeri med denne er forsvinnende liten. Deltakerne er ikke bekymret hverken for å bli bamsemums eller moskusmos!.Her ser vi to brillefine eksemplarer av arten moskusfe (Ovibos moschatus) ...
Fortsett med å mose hverandre og ligg unn jentene...Linker:
Værmelding for området der ekspedisjonen starter (Søndre Strømfjord)
- http://www.yr.no/sted/Grønland/Vestgrønland/Strømfjordshavn/


Se ekspedisjonens posisjone:
- Sporing av satelitt tracker med SPOT klikk her...

Mediaopslag:
- http://www.frp.no/Stine+Sofies+Stiftelse+fikk+Alvheims+%C3%86respris.d25-TwBzMWR.ips (pressemelding om Alvheims årespris)
- http://frp.exss.no/webtv/pages/?clipid=75&sid=0 (intervju med nestleder Bente Bergseth i Stine Sofies Stiftelse)
http://www.fvn.no/lokalt/aust_agder/article757930.ece
- http://www.adressetidende.no/article/20100424/NYHETER/704249997 (Grimstad Adressetidende)
- http://www.adressetidende.no/article/20100422/NYHETER/704229995 (Grimstad Adressetidende)
-
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.7092216 (NRK TV Sørlandet med reportasje om Ada)
- http://www.p4.no/lyttesenter/podcast.ashx?pid=208 (portrett med Ada Sofie Austegard - podcast fra P4)
- http://www.youtube.com/user/TVVest#p/a/u/2/t7FgqswerCQ (film)
- http://www.agderposten.no/article/20100421/LOKAL8/704219978/1001/FORSIDEN (avis)
- http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/208755 (tv)
- http://www1.nrk.no/nett-tv/oppgave/800 (radio 02.40 ut i sendingen)

- http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/gaar-paa-ski-over-groenland-for-aa-hedre-sitt-barn-2995942.html
- http://www.adressetidende.no/article/20091107/NYHETER/711079997
- http://www.adressetidende.no/article/20100307/NYHETER/703079991
- http://www.arcticfemme.com/index.php?option=com_content&view=article&id=295:gronlandsekspedisjon-med-en-dypere-mening&catid=70:ekspedisjon-og-utenlandsturer&Itemid=78
- http://www.agderposten.no/article/20100113/LOKAL8/701139989

- http://www.moss-avis.no/sport/ga-gronlandstur-i-morgengave-1.4649555

Stine Sofies Stiftelses hjemmesider:
- http://stinesofiesstiftelse.no/

Ekspedisjonens facebookside:
- http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Jenter-over-Gronlandsisen/111215368908871?ref=ts

I disse flyproblemtider er kanskje dette noe:
- http://www.haikeren.no/

Tara - kjøpt mainummeret og les om "jentene over Grønlandsisen" og 1 krone pr. solgte blad går til Stine Sofies Stiftelse:
- http://tara.no/nyeste-nr

Én kommentar

Anne Elise Winterhus

27.apr.2010 kl.23:11

Hei Marianne! Tenk - no er du i gang! Bra å høyre at starten har vore vellykka. Veldig kjekt med blogginnlegga - skal følgje dykk heile vegen. Beste helsing Anne Elise

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits