Ekspedisjonens 5. dag (pluss mp3, solcelle-lader og batterier)

Da har vi fått dagens rapport fra basecamp nummer 5 via Ada (sjefen altså) og Cecilie (sjefen altså)

video:satelitt 5


{opptak av samtalen med Ada - satelitttelefonen kutter før Cecilie ringer opp igjen, dette er ikke med på opptaket}

De har i dag gått 23,3 kilometer, de hadde et håp om å klare 25 kilometer, men det har vært noen skikkelige oppoverbakker som har vært tunge. Men 23,3 km er ny distanserekord, og absolutt god grunn til å være stolte av. De har nå lagt på ytterligere 140 høydemetere.

Det er i grunnen helt fantastisk hvor heldige de er med været og nok en dag rapporterer de om strålende vær, helt blå himmel og relativt lite vind.

Det kommer samstemt fra ekspedisjonsgjengen at de ønsker å få følgende presisert på bloggen: "hun derre bestemoren - Aug Ingrid - har i dag ledet ann i flere av øktene, og hun har holdt et tempo som har gjort at vi andre har hengt bak som slips. Hun er bare en reser, hun går for barns rettigheter med skikkelig gnusk og gnu. Vi andre er helt utslitt og skikkelig imponert".

Basecamp Norge føler for å forklare at "gnusk og gnu" er en Evje versjon av "trøkk". Så da sender vi en hilsen til Alle over 60.

Som vanlig er repporten levert fra felleteltet på kvelden kl. 20 (lokal tid). Dette er som nevnt tiden for hyggelig prat og vi kan jo tenke oss "skravlenivået" når 12 damer som er skikkelig fornøyde med dagen setter i gang - forresten så er jo Bjørn der også, så vi håper han får inn et ord iblant.

Satellitt telefonen forsvinner, men vi får til en ny oppringning.

Cecilie kan fortelle at solcelleladerne fungere svært bra, nå har de riktignok hatt veldig gode ladeforhold. Men alle får ladet batteriene (i dobbelt forstand i løpet av kvelden og natten). Dette er gode nyheter, slik at deltakerne kan fortsette å ta bilder, filme og høre på ipodder. Hvis det hadde vært ladeproblemer, ville alt dette blitt nedprioritert til fordel batteriet til satellitt-telefonen.

Cecilie gir en liten oppdatering på fremdriften og nevner at de regner med å være på DYE 2 om 4 dager, altså mandag 4. Mai.

På spørsmål om det er noe de savner eller skulle hatt mer av, så er svaret et klart nei - de har planlagt og pakket til perfeksjon og understreker at ekspedisjonen ikke driver etterforsyning og er "Unsupported" over Grønland.

Skulle de treffe noen andre ekspedisjoner på veien hadde dette bare vært hyggelig, men regner ikke med å se noen andre innen de er fremme.

Da ønsker vi jentene god tur på ekspedisjonen 6. dag - og vi ser frem imot rapporten imorgen.De går sammen, men når de går -  går de alene.!
Det blir ikke mye prating under øktene. Men det tar de igjen i fellesteltet på kvendene.
De går etter hverandre og med ski på bena og 2 pulker hengende bak, blir det mange meter mellom hver.Alle deltakerne har med seg mp3 spillere (muligens Ipod) og spillelisten er like variert som antall deltakere. Det går mye i musikk, men ogå spennende lydbøker og mange podcaster gjør sitt til at dagsmarjen blir lettere. De har med alt fra divese NrK programmer om "20 spørsmål", "radiodokumentarer", "verdt å vite", masse "NRK-Gull" programmer, "portrettet" fra P4, "P3-dokumentär" fra Sveriges Radio osv. 

Jeg vet at Ada har med seg over 100 timer med prate-programmer i tillegg til musikk. Det kommer naturligvis tider da ørene bare trenger lyden fra skienes gnising mot snøen, men erfaringvis er det stor underholdning i å høre på forskjellig medbragt. Men dette har ingen nytte hvis batteriene er tomme!Deltakerne har naturligvis også med seg diverse digital-kamera og video-kamera som har det til felles at de går på batteri. Ikke alle, men noen av deltakerne har med seg solcelleladere, siden dette jo er eneste mulighet for å lade strøm under ekspedisjonen. Her vil det være nødvendig å dele "søsterlig" på den begrensede kapasiteten disse laderne gir.

Det er flere typer ladere med på turen, og en av solcelle-laderne om benyttes er Solio Classis, den lader et internt batteri som lades på dagtid hengende på sekken, eller festet til pulken. Dette igjen gjør at lading kan skje i teltet om kvelden/natten.

Det er nøye plukket ut de overganger som trengs, da det jo følger med overganger til mange forskjellige typer batterier. Denne typen ladere skal etter sidende ha vært med på en Mount Everest ekspedisjon, og være god i kulde. Det skal bli interessant å høre ekspedisjonens erfaringer med disse laderne fremover.Månedsmagasinet Tara har i mai-nummeret en stor reportasje om Grønlands-jentene.

Magasiner har fulgt jentene i forkant av turen, reportasjen går over 5 helsider og dekker forberedelsene, hvorfor de går, hvem er hvem og mye annet.

http://tara.no/nyeste-nr

I tillegg har Tara gjort en fantastisk gest til Stine Sofies Stiftelse og gir for hvert solgte blad 1 krone til Stiftelens arbeid. HURRA for Tara.Utsnitt fra forsiden på kommende mai-nummer av bladet.Vi ber om unnskyldning for en omfattende link-liste - men dette er viktig

Linker:
Værmelding for området der ekspedisjonen starter (Søndre Strømfjord)
- http://www.yr.no/sted/Grønland/Vestgrønland/Strømfjordshavn/


Se ekspedisjonens posisjone:
- Sporing av satelitt tracker med SPOT klikk her...

Mediaopslag:
-
http://www.tv2nyhetene.no/menneskerettspris-til-tv-2journalister-3193824.html (TV2 journlister får pris)
 - http://www.barnehage.no/no/Nyheter/2010/April/-Barn-forteller-om-ting-som-har-skjedd/
http://www.fvn.no/lokalt/kristiansand/article758538.ece
- http://www.frp.no/Stine+Sofies+Stiftelse+fikk+Alvheims+%C3%86respris.d25-TwBzMWR.ips (pressemelding om Alvheims årespris)
- http://frp.exss.no/webtv/pages/?clipid=75&sid=0 (intervju med nestleder Bente Bergseth i Stine Sofies Stiftelse)
http://www.fvn.no/lokalt/aust_agder/article757930.ece
- http://www.adressetidende.no/article/20100424/NYHETER/704249997 (Grimstad Adressetidende)
- http://www.adressetidende.no/article/20100422/NYHETER/704229995 (Grimstad Adressetidende)
-
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.7092216 (NRK TV Sørlandet med reportasje om Ada)
- http://www.p4.no/lyttesenter/podcast.ashx?pid=208 (portrett med Ada Sofie Austegard - podcast fra P4)
- http://www.youtube.com/user/TVVest#p/a/u/2/t7FgqswerCQ (film)
- http://www.agderposten.no/article/20100421/LOKAL8/704219978/1001/FORSIDEN (avis)
- http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/208755 (tv)
- http://www1.nrk.no/nett-tv/oppgave/800 (radio 02.40 ut i sendingen)

- http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/gaar-paa-ski-over-groenland-for-aa-hedre-sitt-barn-2995942.html
- http://www.adressetidende.no/article/20091107/NYHETER/711079997
- http://www.adressetidende.no/article/20100307/NYHETER/703079991
- http://www.arcticfemme.com/index.php?option=com_content&view=article&id=295:gronlandsekspedisjon-med-en-dypere-mening&catid=70:ekspedisjon-og-utenlandsturer&Itemid=78
- http://www.agderposten.no/article/20100113/LOKAL8/701139989

- http://www.moss-avis.no/sport/ga-gronlandstur-i-morgengave-1.4649555

Stine Sofies Stiftelses hjemmesider:
- http://stinesofiesstiftelse.no/

Ekspedisjonens facebookside:
- http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Jenter-over-Gronlandsisen/111215368908871?ref=ts

I disse flyproblemtider er kanskje dette noe:
- http://www.haikeren.no/

Tara - kjøpt mainummeret og les om "jentene over Grønlandsisen" og 1 krone pr. solgte blad går til Stine Sofies Stiftelse:
- http://tara.no/nyeste-nr

5 kommentarer

Ingeborg

30.apr.2010 kl.13:22

Heia Aud Ingri! Du er en inspirasjon til oss som enda ikke har fullt 60! Jeg kan tenke meg at du står på i oppoverbakkene!

Stå på jenter vi følger spent med!

Anne

30.apr.2010 kl.13:25

Verdens sprekeste Farmor: Du er fantastisk!!! Dette er nok noe som vil bli pratet om langt inn i evigheten! Nå utgår kommentarer som "min Pappa er sterkere enn din", fra nå av er det "vår Farmor er myyyyyyyyye sterkere, sprekere og tøffere enn din!!!"

Klemmer fra William og Leonora

Nicolai

30.apr.2010 kl.15:55

Dette er gode greir...! Håper hun roer seg litt sånn at presset på resten av familien ikke blir alt for brutalt.

Christian Abel

30.apr.2010 kl.20:05

Heia Elin!!!!

Chris

Christer

01.mai.2010 kl.09:35

Hei Magnhild. Hvordan er det å bytte ut dekk med pulk. Idag er det råskinnet. Christer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits