Ekspedisjonens 4. dag (pluss litt om tissetut)

Dagens rapport er levert fra Solveig.
Hun fikk til sin store overraskelse en Grønlandstur i morgengave av mannen sin i fjor sommer - sånn skal det gjøres.Solveig rapporterer om at de akkurat har spist i storteltet (kl. 23.30 norsk tid). Det er veldig god stemning selv om det er lettere tåk i teltet. Noe av grunnen til den ekstra gode stemningen er at Bjørn dro en flaske rødvin opp av sekken som en ekstra overraskelse. Litt deilig rødvin smaker nok enda bedre etter en lang ekspedisjonsdag enn ved mange andre anledninger.

De rapporterer om nok en dag med nydelig vær, strålende sol, litt skyer, men varmt og fint. I natt var det -18 C og på morgenen  var det -11 C. Men det har vært varm og fin på dagen, men med litt vind.

De har forandret på økt-regimet og gått 9 økter på 35 minutter og 3 økter på 30 minutter. Dette har totalt gitt dem en fremdrift på 23,1 kilometer - noe som er distanderekord hittil. Når de slo leir etter endt marsj, befant de seg på 1368 m.o.h.. Dette vil si at de idag har gått akkurat 200 høydemetere.

Alle er i fin form, og er blitt brune - litt solbrente i tillegg til litt såre her og der. (latter i bakgrunnen uten nærmere forklaring).

Overraskelsen idag ble også levert av Solveig, som bestod av parmesanost og italiensk salami - salt og meget godt - alle var enstemmig her. Og da tilbake til Bjørns ekstra overraskelse - som jo ikke kunne passet bedre - rødvin i tillegg. Stor og god stemning.

Alle deltakerne hilser så masse til alle her hjemme. Og i bakgrunnen blir det presisert at Solveig fikk turen i morgangave. (avisartikkel om dette).

En av de små gledene, er at alt det hvite plutselig byr på noe spennende - og i løpet av dagens etappe, ser de plutselig en kontur forran seg. De tror først det er en annen ekspedisjon, men når de nærmer seg viser det seg at det var en liten værstasjon med vindmålere osv., men det var spennende så lenge det varte. Stasjonen hadde ikke noe navn eller annet kjennetegn, men spennende var det i alt det hvite. Noe å feste blikket på.Ekspedisjonen er nå godt over brefallet og inne på platået, når de nå snur seg og ser bakover ser de ikke lenger fjell, men bare hvitt og flatt terreng. - Det er dagens rapport, men vi fikk inn noen spørsmål. Mens ekspedisjonen ventet på utstyret ble det igangsatt teltoppsettingstrening og da med votter. De bekrefter at dette har gitt uttelling og går som en drøm. Det går veldig veldig bra.Fra tørrtreningen av teltoppsetting med votter.

I forbindelse med at vi idag også skriver om tissetuter, lurte vi på hvordan dette fungerer nå da ekspedisjonen er igang for fult. De rapporterer at de fungerer utmerket. En av rutinene går på at alle deltakerne har med seg en flaske med lunkent drikkevann (lunkent på grunn av at det er koks i løpet av natten), og at alle har en tisseflaske, som fungerer som varmeflaske. Vi må bare tro dem nå de sier at flere av deltakerne nå bruker begge flasker til drikkevann - og de presiserer da at dette er ubrukte flasker. Dette har nok noe med at det foreløpig ikke har vært rekordkulde, og at behovet for varmeflaske ikke har vært tvingende nødvendig ennå. Ubrukte flasker altså...
Siste kommentaren i forbindelse med tissetutene, er at det blir litt søl av og til. Litt altså...

Unni og Marie har fått ansvaret for dograving (latrine) og skal etter sigende gjøre en fantastisk jobb i dette faget - de graver fantastiske "do-borger" som blir mer og mer spektakulære for hver dag.

Saterlitt telefonen har begrenset batterikapasitet, i tilleg til at den er dyr i bruk, så vi måtte forte oss å fortelle om nyheten om at TV-2 journalistene Connie Bentzrud og Asbjørn Øyhovden er tildelt Kulturdepartementets menneskerettspris for journalister. De har utrettelig satt fokus på  vold og overgrep mot barn - denne tildelingen varmer alle som jobber i Stine Sofies Stiftelse og spesielt Ada der hun sitter i teltet på Grønland (det måtte bare nevnes). Mens dette skrives, høres intervju med nevnte journalister på TV - (http://www.tv2nyhetene.no/menneskerettspris-til-tv-2journalister-3193824.html)

Og med det forsvant satelitt linken - så da gjenstår det bare å ønske god tur på morgendagens etappe.Tissetut og trivia...

Det skal drikkes mange liter vann hver dag. Når dagens økt er over fordeles alle i teltene, her er det 3 mindre telt med 3 personer i hver. Og i tillegg er det det tore fellesteltet der Cecilie og Bjørn har tilhold, men i tillegg er det 2 deltakere i dette teltet. Dette er en del av ruleringen med at deltakerne bytter på å ligge i de forskjellige teltene - dette for å få en forandring og for å bli enda bedre kjent.Når det blir din tur til å ligge i fellesteltet tilkomer det en hoedoppgave og det er å smelte snø, slik at det er vann til neste dag. Det skal smeltes snø til nesten 50 liter vann hvert døgn. Det er viktig å drikke mye væske under en slik ekspedisjon, og til tider må dette tvinges ned. Det kan være lett å ikke drikke nok, så her har alle en kollegial oppgave med å passe på hverandre og ev. mase om at du skal drikke mer. I tillegg er all middagsmat basert på kokende vann, og også tørrmelken må blandes med vann.Fra fellesteltet under middagen, det blir ikke mindre kondens når nærmere 50 liter vann skal smeltes i løpet av natten.


Det blir alltid behov for å tisse, og det blir ikke mindre på en slik tur. Det er alltid et tema, når jenter skal tisse utendørs og med masse klær, ev. ut av soveposen for å gjøre sitt. Nå ligger nok listen for blyghet etterhvert lavt, og det vil jo ikke være store sjansen for at noen andre ser deg - andre enn ekspedisjonsgjengen ihvertfall. Men man vet jo aldri - her et bilde fra en av treningsturene, bildet er et godt eksempel på at et bilde kan si mer enn tusen ord. Se nøye etter - det presiserer at det kun er en av ekspedisjonens medlemmer på bildet.Ekspdeisjonedeltakerne har anskaffet seg en tissetut som på en enkel og genial måte letter dette betraktelig for jenter. Her et sitat fra et intervju før avreise:

"Den store utfordringen er toalett besøkende, eller mangelen på så dann. Cecilie forteller oss at det finnes en fantastisk oppfinnelse for oss kvinner som vi kan få kjøpt på nettet. Den heter Freshhette. Denne dingsen består av en trakt lignende sak med en gummi slange. Dette har vi nå prøvd ut og den fungerer ypperlig. Det er bare å ta ned glidelåsen på bukse forsere "trakten" inn og tisse kommer ut gummislangen. Bedre forklart, vi tisser som en mann. Fantastisk, men det trengs litt øvelse. Det føles veldig uvant å stå og tisse for en kvinne. Men tenk så herlig å slippe å la rompa være bar i minus 30 grader. På turen vil vi ikke ha mulighet for å skifte klær med unntak av truse. Sammen har vi kommet frem til at den store truseskifte dagen blir en pr uke. Det vil si at vi har med oss tre truser."

Så vet vi det......Vi har dessverre ikke bilde av selve tissetuden, men her demonstrerer en av deltakerne hvordan den kan brukes. Deltakerne forteller at den fungere maksimalt og er til stor hjelp og heter altså FreshHette.Linker:
Værmelding for området der ekspedisjonen starter (Søndre Strømfjord)
- http://www.yr.no/sted/Grønland/Vestgrønland/Strømfjordshavn/


Se ekspedisjonens posisjone:
- Sporing av satelitt tracker med SPOT klikk her...

Mediaopslag:
NY -
http://www.tv2nyhetene.no/menneskerettspris-til-tv-2journalister-3193824.html (TV2 journlister får pris)
 - http://www.barnehage.no/no/Nyheter/2010/April/-Barn-forteller-om-ting-som-har-skjedd/
http://www.fvn.no/lokalt/kristiansand/article758538.ece
- http://www.frp.no/Stine+Sofies+Stiftelse+fikk+Alvheims+%C3%86respris.d25-TwBzMWR.ips (pressemelding om Alvheims årespris)
- http://frp.exss.no/webtv/pages/?clipid=75&sid=0 (intervju med nestleder Bente Bergseth i Stine Sofies Stiftelse)
http://www.fvn.no/lokalt/aust_agder/article757930.ece
- http://www.adressetidende.no/article/20100424/NYHETER/704249997 (Grimstad Adressetidende)
- http://www.adressetidende.no/article/20100422/NYHETER/704229995 (Grimstad Adressetidende)
-
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.7092216 (NRK TV Sørlandet med reportasje om Ada)
- http://www.p4.no/lyttesenter/podcast.ashx?pid=208 (portrett med Ada Sofie Austegard - podcast fra P4)
- http://www.youtube.com/user/TVVest#p/a/u/2/t7FgqswerCQ (film)
- http://www.agderposten.no/article/20100421/LOKAL8/704219978/1001/FORSIDEN (avis)
- http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/208755 (tv)
- http://www1.nrk.no/nett-tv/oppgave/800 (radio 02.40 ut i sendingen)

- http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/gaar-paa-ski-over-groenland-for-aa-hedre-sitt-barn-2995942.html
- http://www.adressetidende.no/article/20091107/NYHETER/711079997
- http://www.adressetidende.no/article/20100307/NYHETER/703079991
- http://www.arcticfemme.com/index.php?option=com_content&view=article&id=295:gronlandsekspedisjon-med-en-dypere-mening&catid=70:ekspedisjon-og-utenlandsturer&Itemid=78
- http://www.agderposten.no/article/20100113/LOKAL8/701139989

- http://www.moss-avis.no/sport/ga-gronlandstur-i-morgengave-1.4649555

Stine Sofies Stiftelses hjemmesider:
- http://stinesofiesstiftelse.no/

Ekspedisjonens facebookside:
- http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Jenter-over-Gronlandsisen/111215368908871?ref=ts

I disse flyproblemtider er kanskje dette noe:
- http://www.haikeren.no/

Tara - kjøpt mainummeret og les om "jentene over Grønlandsisen" og 1 krone pr. solgte blad går til Stine Sofies Stiftelse:
- http://tara.no/nyeste-nr

3 kommentarer

Anne Elise

29.apr.2010 kl.16:21

Gratulerer med god framdrift! Tøffe jenter! Veldig kjekt med ein så pass utfyllande blogg. Eg òg er spent på dagens overrasking:-) Reknar med me får ein demonstrasjon av tissetuten ved eit passande høve(dvs etter turen), Marianne.

Vilde, Else's datter <3

29.apr.2010 kl.17:21

Jeg følger med dere jenter! Stå på =D

Karin Risdal Winger

30.apr.2010 kl.10:31

En liten hilsen til dere alle sammen

dere er kjempe tøffe , ja det er dere jammen .

Det er spennende og morsomt å lese om hva dere gjør

ja jeg følger med her nede i sør.

Fra kusinen i Oslo ,til Ada en klem du får

vær forsiktig ,du skal holde i mange flere år !!!!

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits