Del 2 av ekspedisjonens 8. dag - DYE 2

Siden de slo leir igår (søndag) på ekspedisjonens 8. dag har de sett DYE2 i horisonten.
De går nå rett mot radaranlegget, og kommer frem dit i løpe av dagens etappe.
Basecamp 9 blir her, og det blir nok kraftig befaring av stedet.....DYE 2 er en forlatt Amerikansk radarstasjon fra den kalde krigens tid. Forlatt siden 1988.(disse 3 bildene er hentet fra hjemmesiden til en Kite-ekspedisjon fra 2001 http://www.arctic-kite.dk/PhotosAKT2001.htm)(litt uventet syn når du er midt på Grønlandsisen).(man får inntrykk av størrelsen på radastasjonen DYE2 nå du ser teltene i forgrunnen)

US air force hadde denne basen frem til august 1988, siden den gang har den stått forlatt.


Den står der midt på Grønlandsisen som et symbol på den kalde krigen. Ekspedisjonen kommer dit imorgen, og det finnes mye informasjon og bilder på nettet om DYE 2.

Noen linker om DYE 2:
- http://www.youtube.com/watch?v=M8kco7dahes
- http://www.youtube.com/watch?v=4O0sFhMASKk&feature=related
- http://www.lswilson.ca/dye2visitjul03.htm
- http://www.mccullyweb.com/dye2/
Fra del 1 av dagens rapport:

En opplagt og energisk Unni leverer dagens rapport om ekspedisjonens 8. dag - søndg 2. mai!

video:satelitt 8vn680037
Hun starter med å fortelle at de nå ser DYE 2, fra der de har slått leir for dagen. Dette er spennende og det er ca. 18,5 kilometer unna, og dette blir da distansen for den 9. ekspedisjonsdagen. Dette betyr litt færre øker og kortere totaldistanse enn de siste dagene, dette er det ingen som har noe imot presiserer hun.

 

De skal på se seg om og kikke litt i og rundt DYE 2, det er et spesielt sted for å si det mildt.

 

De har nok en gang lagt på distansen og gått hele 27,5 kilometer under gagens etappe og det jubles stolt i teltet.

 

En anen milepæl er at de nå er på over 20 meter over havet - 2013 m.o.h. for å være nøyaktig. Små ting blir forsterket under en slik ekspedisjon og synet av en flokk med fugler i dag har gjort inntrykk. Det skal mye til å se fugler så langt inne på isen, men dette forklares med at på grunn av DYE 2 er det fugler i dette området.

 

Været har vært bedre, og ikke så mye "white out", men vært varierende og skiftet mellom klart og sol til flatt lys og "white out" igjen. Det har vært +3C, noe som gjør alt litt vått - de ønsker seg helst kuldegrader - noe vi regner med blir oppfylt senere på turen.

 

På spørsmål om hva uttrykket "white out" betyr. Forklarer hun at det er når alt går i ett, snøen og himmelen oppfattes som en hvit/grå masse. "Det er som å gå i en ulldott" og man ser ingenting og må bare gå på kompasset. Flatt lys på godt norsk, legger Bjørn.(godt eksempel på "whiteout" - illustrasjonsfoto)

 

Det har vært skikkelig kladdeføre, og når du går med feller under skiene, gjør dette ikke saken bedre - det blir mye for snøen å feste seg i. Her kommer kreativiteten inn i bildet og de har brukt resten av Aud Ingris overraskelse fra to dager siden, som bestod av flytende silke med parfymelukt ble nå brukt til å smøre under skiene - og da spesielt på fellene, dette fungerte bra, og kladden slapp taket. Altså et skjønnhetspreparat med godlukt fungerte også under skiene.(Integrerte feller som går over skiens midtparti - halvfeller - fiberbånd som gir grep på snø - bilde fra sportsnett.no)

 Kveldens overraskelse er det Magnhild som står for, og den består av hjemmelaget kransekake pyntet med smågodt, og en polarquiz for å sjekke kunnskapsnivået og som premie til vinneren av quizen vanker det en Unterberger i premie. Kanskje vi får vite hvem som vant i morgendagens rapport.(vi har fått en "spionbilde" av Magnhilds overraskelse - kransekaken sto i ovnen da bildet ble tatt)
Da ønsker vi nok en gang ekspedisjonen god natt og håper den "korte" turen i morgen blir fin.     Vi vil gjerne sende en hilsen til være kjære sponsorer og alle de som har muliggjør ekspedisjonen:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits