Ekspedisjonens 14. dag (toppen er nådd og hvordan nå dit)

Relativt sent kommer dagens rapport - og vi får snakke med en fornøyd Aud Ingri.


video:8 mai del 2 vn680061

{Vi mister satelitten ganske tidlig, men får ny kontakt og del 1 av rapporten kommer ikke med på opptaket dessverre.}

Aud Ingri rapporterer om dagens etappe. Som sagt passerte de toppen tidligere i dag, Det gjør noe med glien, men også psyken og det føles lettere å gå.

De har igjen satt distanserekord på gått 30,9 kilometer. Det har vært knallvær i hele dag, og minus 5 grader - helt strålende ekspedisjonsvær. Alle virker å være i god form, og ingen klager.

Kveldens overraskelse var det Bjørn som stod for, og tapas ble servert. Mat er viktig, og smaksløkene er topptrimmet. Det kommer en historie til om mat. Aud Ingri forteller at etter de hadde lagt seg i soveposene forrige dagen - kommer plutselig Bjørn med varme nystekte pannekaker, som Cecilie hadde laget! VI LIDER INGEN NØD, presisere Aud Ingri

De er jo på tur med Fram Expedition og Bjørn og Cecilie har mye å holde på med hele tiden. Det fortelles at Bjørn hittil har reparerer 8-10 trinser som har blitt ødelagt. De har også reparert på telt også. De jobber hele tiden, og passer på at deltakerne har det bra - de vil at det skal skrytes av Fram Expedition som jo betyr Cecilie og Bjørn. "vi er veldig fornøyd med servicen".

Det er viktig å holde hjernen igang, så vi får se om min lille utfordring gir reaultater. "Hva har Ada og reker til felles", men jeg regner med de knekker gåten temmelig raskt og uansett så var det litt gøy.  

Vi gratulerer hverandre med frigjøringsdagen og alle beskjeder og hilsener som skal gis blir gitt. Også en spesiell hilsen til Solveig fra Henning ble overlevert.

God natt og god tur imorgen (søndagstur)...........

Bloggmaster i dyp konsentrasjon - notater og opptaker ligger klar. Her fra helgens utekontoret på Kvaløya med mobilmodem, og på brygga igår kveld/natt var det heller ingen som klaget i den fine maikveldenMer utførlig rapport fra tidligere idag.video:toppen vn680054


Hei - nå er vi på toppen av breen!!
Magnhild tar seg tid til å ringe oss på satelitt for å fortelle at kl. 11.15 (lokal tid) - kl. 15.15 i Norge står de på det høyeste punktet på ruten.  De har gått 4 økter av 40 minutter og har 8 igjen, men det er spesielt hyggelig at Magnhild melder dette, da det er hennes arbeidsgiver Dana Petroleum Norway som har satt opp en "inspirasjonspremie" som gir Stine Sofies Stiftelse kr. 10.000,- i det øyeblikket dette høydepunktet er nådd.

De står der i sol og vindstille i minus 5 grader og nyter øyeblikket. Heretter er det nedover. Det meldes om formstigning etter siste dagers slit - Det verker her og der, men ingen klager fra denne gjengen nei!  Helsa holder og alle er i bra form idag selv om det går litt opp og ned.

Pulkene blir lettere, Magnhild anslår at de nå er 20 kilo lettere enn ved ekspedisjonsstart. 15 kilo med mat er borte pluss endel fellesutstyr. Det vil så at pulkene nå anslagsvis er nede i 40 kilos tyngde, og i tillegg blir det nå nedover og alt blir enklere - selv om dette heller ikke er gratis.

Vi gleder oss som alltid til neste telefon, og da dette er en rapport utenom det vanlige - kommer det ny rapport på slutten av dagen, men det er mange kilometer til!!!

En stor hilsen fra alle til Dana Petroleum Norway - tusen takk for gaven!Flere gladmeldinger:

De ansatte ved Tenenor Kristiansand - også kjent som Hjertebank-gjengen arrangerer imorgen (søndag) loppemarked og diverse salg til inntekt for stine Sofies Stiftelse.
Det hele starter kl. 13 på Telenor Bygget som ligger i Kjøita 6.
Vi takker for initiativet og håper mange kommer og støtter opp.Hilsener fra Ekspedisjonen:


Marie gratulerer Kristin med 33 års dagen - hurra for deg!!!


Marianne ønsker Arne Dag en strålende bursdagsfeiring!Ekspedisjonen er nå over halvveis og rutinene sitter - her er en ekspedisjonsdag i korte trekk:
video:daglig rutine

 

Vi står opp halv seks (05.30 lokal tid), da hopper alle opp og spiser frokost i teltene våre og gjør oss klare for dagen. 

Vi koker vann og fyller drikkeflasker og termoser og kler oss.

 

Når klokken er mellom 07.15 - 07.20 må alle ut av teltene og pakker pulker og få ned teltene og gjøre seg klar med alt utstyr og på med skiene og å feste pulkene.


Kl. 08.00 begynner vi å gå og da går toget - er en av deltakerne ikke klar da, må du henge bakerst.

 

Da har vi en dag med 12 økter forran oss med med 35-40 minutters gange og 5-10 minutters pause og rundt 30.000 meter fremfor oss (også kalt 30 kilometer eller 3 mil - eller sagt på en helt annen måte, over et halv Birkebeiner ritt hver dag!?!?!?!?!?(54 km)).
I disse pausene spiser vi og propper i oss fra disse gumleposene med nøtter, sjokolade, rosiner osv. Det skal også drikkes vann, te og toddy - litt etter hva man har forberede på morgenen.

 


(her demonstreres tissetuten - som gjør at jentene kan tisse stående og med klær på)

En annen ting som skal gjøres i pausene er å tisse, mao. alt gjøres på ett sted, ja bortsett fra hvis man skal gjøre "mer til" da tar du ett skitak vekk. Altså litt ut av løypa, og da er viktig å trykke dopapiret godt ned i snøen, så det ikke flakser av gårde med vinden og treffer noen andre. (mye latter i bakgrunnen, da dette tydeligvis er erfaringsbasert). Dette har vi hatt mye gøy med.
(illustrasjonsbilde - det er ikke noe vit i å se nøye etter i bakgrunnen)

Når dagens 12 økter er over er alle lykkelige, og slår vi leir. Da er det opp med alle teltene, og å få inn utstyret. Noen setter i gang å fyre primus og starte med å smelte vann umiddelbart. Før middagen i fellesteltet blir det spising av knekkebrød, da har vi noen nydelige hjemmebakte typer knekkebrød i tillegg til vanlige. Potetgull, fenalår og spekepølse knaskes før vi møtes i fellesteltet til middagen, og for å prate om dagen.

 Etter middagen er det overraskelse, og dette er annenhver dag. Så siger kvelden på og det er litt forskjellige når de går og legger seg, men da slukner de raskt.

 Dette var litt om den daglige rutine, og man kan jo da tenke seg at synet av en fugl, en værstasjon, eller andre ekspedisjoner blir fort spennende.Diverse linker:

Værmelding for Grønland
- http://www.yr.no/sted/Grønland/

Se ekspedisjonens posisjone:
- Sporing av satelitt tracker med SPOT klikk her...

X-Greenland 2010:
X-Greenland 2010

Explorersweb
http://explorersweb.com/polar/news.php?id=19300

Stine Sofies Stiftelses hjemmesider:
- http://stinesofiesstiftelse.no/

Ekspedisjonens facebookside:
- http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Jenter-over-Gronlandsisen/111215368908871?ref=ts

I disse flyproblemtider er kanskje dette noe:
- http://www.haikeren.no/

Tara - kjøpt mainummeret og les om "jentene over Grønlandsisen" og 1 krone pr. solgte blad går til Stine Sofies Stiftelse:
- http://tara.no/nyeste-nr

Mediaopslag :
-
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/foreldrevold/artikkel.php?artid=10005126 (VG)
- http://www.tv2nyhetene.no/menneskerettspris-til-tv-2journalister-3193824.html (TV2 journlister får pris)
- http://www.barnehage.no/no/Nyheter/2010/April/-Barn-forteller-om-ting-som-har-skjedd/
- http://www.fvn.no/lokalt/kristiansand/article758538.ece
- http://www.frp.no/Stine+Sofies+Stiftelse+fikk+Alvheims+%C3%86respris.d25-TwBzMWR.ips (pressemelding om Alvheims årespris)
- http://frp.exss.no/webtv/pages/?clipid=75&sid=0 (intervju med nestleder Bente Bergseth i Stine Sofies Stiftelse)
http://www.fvn.no/lokalt/aust_agder/article757930.ece
- http://www.adressetidende.no/article/20100424/NYHETER/704249997 (Grimstad Adressetidende)
- http://www.adressetidende.no/article/20100422/NYHETER/704229995 (Grimstad Adressetidende)
- http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.7092216 (NRK TV Sørlandet med reportasje om Ada)
- http://www.p4.no/lyttesenter/podcast.ashx?pid=208 (portrett med Ada Sofie Austegard - podcast fra P4)
- http://www.youtube.com/user/TVVest#p/a/u/2/t7FgqswerCQ (film)
- http://www.agderposten.no/article/20100421/LOKAL8/704219978/1001/FORSIDEN (avis)
- http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/208755 (tv)
- http://www1.nrk.no/nett-tv/oppgave/800 (radio 02.40 ut i sendingen)
- http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/gaar-paa-ski-over-groenland-for-aa-hedre-sitt-barn-2995942.html
- http://www.adressetidende.no/article/20091107/NYHETER/711079997
- http://www.adressetidende.no/article/20100307/NYHETER/703079991
- http://www.arcticfemme.com/index.php?option=com_content&view=article&id=295:gronlandsekspedisjon-med-en-dypere-mening&catid=70:ekspedisjon-og-utenlandsturer&Itemid=78
- http://www.agderposten.no/article/20100113/LOKAL8/701139989

- http://www.moss-avis.no/sport/ga-gronlandstur-i-morgengave-1.4649555

2 kommentarer

Hilde Jordbakke

09.mai.2010 kl.09:31

GRATULERER!!!!!!

Einar Kvam

09.mai.2010 kl.11:40

Hei alle sammen. Jeg er Einar, en av Gronlandsgjengen som Bjorn kom over for aa hilse paa 6 dagers inn paa turen deres. Forst og fremst vil jeg formidle en stor takk til Bjorn for aa ta den times-lange rundturen over isen for a snakke med oss - det satte vi utrolig stor pris paa. Turen vaar endte med suksess selv om isfallet var krevende. Gratulerer med topppunktet og lykke til nedover mot Isortoq! Einar, London

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits