(nedoverbakke og hjemlengsel..) - Ekspedisjonens 17. dag

På en halvgod satelitt-forbindelse melder Bjørn inn gårsdagens rapport.
Han ringer fra hovedteltet og de har akkurat stått opp.video:11 mai rapport vn680070De var sent ferdige igår og når de stoppet opp blåste det kuling. Dette gjorde at alt ble en hektisk økt med å slå opp teltene og å etablere seg. Men nå har vi hatt en god natts søvn, selv om vinden har røsket i teltene i løpet av natten.Gårsdagen etappe var kanskje en av de flotteste hittil på turen når det gjelder været - det var blå himmel og sol hele veien og akkurat passe temperatur på 7-8 minusgrader (endelig litt kulde). Vinden hadde de i ryggen hele dagen, og det var utrolig behagelig å ha medvind.
Bjørn: "når det går nedover med vinden i ryggen og hjemlengsel så går det fort"- Altså medvind, nedoverbakke og hjemlengsel tok dem på gårsdagens etappe hele 33,1 kilometer, noe som er hittil lengste dagsdistanse. De er nå nede på 2040 meter over havet.
Vel freme ved der de skulle slå camp, blåste det kuling, og de sleit litt med å få opp teltene i den sterke vinden. Et av lagene knakk en teltstang, og det var litt  styr med å fiksen og ordnet det. Men det gik greit - alt tok bare litt lenger tid på grunn av omstendighetene. Da leiren var etablert var det så sent, og alle var passe slitne, så de droppet å ringe inn rapport på kvelden og tok altså dette nå på morgenen.

Nå ser de ut av teltene at solen skinner ute og det blir nok en fin dag til - det blåser like mye i dag også. "Den vinden vi har nå er den sterkeste vi har att hittil på turen, men litt kuling stopper oss ikke".

Slik vær må man bare regne med på denne siden her, og da er det veldig bra de har vinden i ryggen.

Bjørn forsøkte seg med å bruke hovedteltet til seil, men det ble med forsøket. Det ble veldig slitsomt - han seilte 100 meter og så bare pakket det sammen.Han så for seg å cruise av gårde med flere av pulkene på slet for å lette de andre, men den gang ei!

De har nå 114 kilometer igjen til toppen av brefallet og har nå totalt tilbakelagt 418 kilometer så langt på ekspedisjonen.Vi her hjemme er litt nysjerrige på hva de lengter mest etter, om de har gått ned mange kilo og litt utenom det praktike med m.o.h. og været. Dette skal de snakke litt om under kveldens fellessamling i hovedteltet. Alle er ved godt mot og det er ingen "ofisielle" klager, selv om vi alle skjønner at de biter tennene greit sammen. eller som Ada sa "jeg har vært så sliten noen ganger at jeg ikke har orket å tygge tyggis".

Vi avtaler en ny samtale om 30 minutter der de skal få en oppdatert værmelding fra oss.
det er ok værmelding fremover og været skal ikke bli værre. Det blir litt nedbør, men stort sett godt vær og mindre vind. Meldingen er nå overbrakt.

Vi ønsker med dette espedisjonen en fin dag med fortsatt medvind........


Gratulasjoner fra ekspedisjonen:


Sølvi gratulerer sin far Ståle med bursdagen idag - grattis!


Magnhilds far Sigmun jubilerer idag og får gratulasjoner på 70 årsdagen.


Kontakt i Norge:
Richard A. Nordahl - Prosjektleder i Stine Sofies Stiftelse
 - richard@barnerett.com - +47 90 99 70 38Ekspedisjonen gav mandag et intervju via satelitt med ut.no, som er et samarbeid mellom NRK og Den Norske Turistforening.Så da kan vi lese den imens vi venter på rapporten fra tirsdagens etappe.
Les saken her........... http://ut.no/artikkel/1.7118781


Bein og armer er ganske slitne nå, men all treningen siste året gir uttelling
Vi går litt tilbake i tid og tar med litt om forberedelsene:

Trening - Utstyr - Herding - Testing!

video:dscf1477


Deltakerne er blitt observert rundt omkring trekkende på dekk. Et dekk med felg veier ca. 17 kilo og er tilsvarende like tungt som å dra som en pulk på 40 kilo på snø. De fleste gikk etterhvert over til å trekke 2 dekk etter seg for å være sikre på å være trent til å trekke de 2 pulker på tilsamen litt over 60 kilo, som de nå går med på isen. Vi vet fra rapportene at det har vært tungt føre flere av dagene, spesielt når det er mildvær. Da kommer all dekktrekkingen til sin rett.Barnslig glede når Bergans-jakkene ankom sensommeren 2009. Fantastiske jakker. (og for egen regning slenger jeg på kommentaren "South Park")Ekspedisjonsgjengen er en spleiset gruppe som går samen, men 5 av deltakerne er tilknyttet Stine Sofies Stiftelse og "Går for barns rettigheter", og ønsket å skaffe sponsorer som ville være med og støtte dette. Da trengs det bilder og litt brosjyrer, så det ble laget - her er det fotografering av gruppen i Grimstad sammen med Cecilie Skog i august 2009.
Takk til Kreativ Foto i Grimstad for knallbilder! og alle sponsorene som har muliggjort denne turen for Ada, Unni Aud Ingri, Elin og Else (våre kjære sponsorer "for barns rettigheter over Grønlandsisen")
I tillegg er flere av deltakerne sponset av http://www.missinglink.no/ og  http://www.lanullva.com/ og http://www.devold.no/ - Tusen takk til sponsorene!Høsten 2009 var det tid for første overnatting (på noen år) utendørs for en del av deltakerne - litt tøft den gangen, men et sted skal man starte. Det er flere av deltakerne som har betydelig trening i dette, også under vinterforhold, men som sagt ikke alle. For noen ble dette første gang i telt noen sinne (ja det er helt sant).Så viste det meste av Norges seg fra den kalde og hvite siden i hele vinter - dette gav knall muligheter til å få telt og vintertrening i friluft. Til og med på Sørlandet ble det full vinter, tro det eller ei så var det til tider det mest snørike og kaldeste stedet i landet. Det ble endel kommentarer på at jentene priset det kalde været og forklarte det med at dette gav så bra treningsforhold og forberedelsesmuligheter til Grønlandsturen i april. For mange er ikke skikkelig kald og snørik vinter like positivt som for dennen gjengen.Men flere av jentene har vært ute en vinternatt før. Magnhild for eksempel: "Driver aktivt med klatring (klipper og fjell, fjellklatreinstruktør og fjellguiding, tidligere konkurranseklatrer, 2.pl N-cup), går mye på ski om vinteren (randonee, alpint og langrenn), har bl.a gått Jostedalsbreen på langs, Haute Route (Chamonix til Zermatt) i løpet av de siste åra, padlet flere lengre elver i Finnmark og Finland. Har vært og er ellers mye på tur i den norske fjellheimen og på Norges vakre fjorder enten i kajakk eller i seilbåt.""Gamle spediere blir som nye!" Hva er vel som å våkne i telt i hagen 2. juledag i -14 C., hilsen UnniDet skal gås endel på ski i løpet av den neste måneden og da er gode ski naturligvis viktig. De fleste deltkerne går på disse Åsnes skiene. (Sitat fra hjemmesiden til Åsnes: "Skia er utvikla i samarbeid med eventyraren Cecilie Skog. God innsving og breidd gjer skia lettsvinga med gode flyteeigenskapar. Dei har heil stålkant og eit moderat gåspenn som er tilpassa jenter. Ei køyreglad og optimal fjellski for turglade jenter! Kan leverast med Åsnes sin patenterte fellelås".  Så da skulle vel den saken være godt ivaretatt. 
Gode ski går jo ikke av seg selv og da er mange timer og mil på ski,god skiteknikk, og inngåtte støvler svært viktig. De startet tidlig med å gå inn støvlene, men det måtte blokkes litt her og der (hos skomaker) etter bekymringsfulle gnagsår. Håpet er at dette er under kontroll nå, så det ikke blir det STORE problemet.Bjørn Sekkesæter med tips og erfaringer tundt tema gnagsår og hvordan unngå, men også å behandle dette når det først har oppstått (fra fellessamlingen på Haukeliseter i februar).I tillegg til å være gode å ha på bena skal støvlene også være varme og tette. De fleste deltakerne går på Alfas toppmodell innen skistøvler og gamasjene limes/sveises på for godt før turen. Dette er en av mange detaljer underforberedelsene.Når det gjelder å holde retningen så skulle også den berømte "the thing" testet. Rett og slett et kompass og en klokke på en stang, festet foran på magen. Det ruleres med hvem som går først, men den personen har ansvaret for å holde kompasskursen, og også å klokke inn pause etter 40 minutters marsj. Enkel, men effektiv sak - ("the thing" altså!)

Fortsett å spre blogglinken - Facebooksiden har nå over 1550 "i like this" - fin gjeng:Cecilie Skog - Aud Ingri Mediaa Lenning - Sølvi Eik - Magnhild S. Hatløy

Nina Marie Pedersen

Else Haugland - Unni Storm-Johannsen Nordahl - Marianne Aamodt - Solveig Nordstrand

Bjørn Sekkesæter

Ada Sofie Austegard - Elin Fossum - Kristine Wikander


Gavetips:

Månedsmagasinet Tara har i mai-nummeret en stor reportasje om Grønlands-jentene.

Magasiner har fulgt jentene i forkant av turen, reportasjen går over 5 helsider og dekker forberedelsene, hvorfor de går, hvem er hvem og mye annet http://tara.no/nyeste-nr.

Kjøpt mai-nummeret av Tara og 1 krone pr. solgte blad går til Stine Sofies Stiftelse! Takk til Tara

 

Faksimile fra mai-nummer av Tara som er i salg nå!


Diverse linker:

Værmelding for Grønland
- http://www.yr.no/sted/Grønland/

Se ekspedisjonens posisjone:
- Sporing av satelitt tracker med SPOT klikk her...

X-Greenland 2010:
X-Greenland 2010

Explorersweb
http://explorersweb.com/polar/news.php?id=19300

Stine Sofies Stiftelses hjemmesider:
- http://stinesofiesstiftelse.no/

Ekspedisjonens facebookside:
- http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Jenter-over-Gronlandsisen/111215368908871?ref=ts

I disse flyproblemtider er kanskje dette noe:
- http://www.haikeren.no/

Tara - kjøpt mainummeret og les om "jentene over Grønlandsisen" og 1 krone pr. solgte blad går til Stine Sofies Stiftelse:
- http://tara.no/nyeste-nr

Mediaopslag :
-
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/foreldrevold/artikkel.php?artid=10005126 (VG)
- http://www.tv2nyhetene.no/menneskerettspris-til-tv-2journalister-3193824.html (TV2 journlister får pris)
- http://www.barnehage.no/no/Nyheter/2010/April/-Barn-forteller-om-ting-som-har-skjedd/
- http://www.fvn.no/lokalt/kristiansand/article758538.ece
- http://www.frp.no/Stine+Sofies+Stiftelse+fikk+Alvheims+%C3%86respris.d25-TwBzMWR.ips (pressemelding om Alvheims årespris)
- http://frp.exss.no/webtv/pages/?clipid=75&sid=0 (intervju med nestleder Bente Bergseth i Stine Sofies Stiftelse)
http://www.fvn.no/lokalt/aust_agder/article757930.ece
- http://www.adressetidende.no/article/20100424/NYHETER/704249997 (Grimstad Adressetidende)
- http://www.adressetidende.no/article/20100422/NYHETER/704229995 (Grimstad Adressetidende)
- http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.7092216 (NRK TV Sørlandet med reportasje om Ada)
- http://www.p4.no/lyttesenter/podcast.ashx?pid=208 (portrett med Ada Sofie Austegard - podcast fra P4)
- http://www.youtube.com/user/TVVest#p/a/u/2/t7FgqswerCQ (film)
- http://www.agderposten.no/article/20100421/LOKAL8/704219978/1001/FORSIDEN (avis)
- http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/208755 (tv)
- http://www1.nrk.no/nett-tv/oppgave/800 (radio 02.40 ut i sendingen)
- http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/gaar-paa-ski-over-groenland-for-aa-hedre-sitt-barn-2995942.html
- http://www.adressetidende.no/article/20091107/NYHETER/711079997
- http://www.adressetidende.no/article/20100307/NYHETER/703079991
- http://www.arcticfemme.com/index.php?option=com_content&view=article&id=295:gronlandsekspedisjon-med-en-dypere-mening&catid=70:ekspedisjon-og-utenlandsturer&Itemid=78
- http://www.agderposten.no/article/20100113/LOKAL8/701139989

- http://www.moss-avis.no/sport/ga-gronlandstur-i-morgengave-1.4649555

4 kommentarer

Camilla Lima Grimstad

12.mai.2010 kl.12:39

kjempefin blogg :)

Anne Elise

12.mai.2010 kl.14:32

Vil gjerne takke for at de raust deler turopplevingane gjennom ein inspirerande blogg med litt poesi, og kva passar vel betre enn "Din veg" frå diktsamlinga Under bergfallet (1951) av Olav H. Hauge.

Ingen har varda den vegen

du skal gå

ut i det ukjende

ut i det blå.

Dette er din veg.

Berre du

skal gå han. Og det er

uråd å snu.

Og ikkje vardar du vegen,

du hell.

Og vinden stryk ut ditt far

i aude fjell.

toruntromsdal

12.mai.2010 kl.17:32

Go tur videre Dingri !Itj fåfrrå nåles.Klæm

Hegghaugane

13.mai.2010 kl.13:05

Gratulerer med en fantastisk jobb til nå, og lykke til hjemmover.

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits