Ekspedisjonens 18. dag (det blåser katter og volvoer...)

De har akkurat avsluttet den mest strabasiøse dagen hittil.  (pga. tekniske problmer på bloggsiden - ligger lydfilen som eget innlegg)

De våknet sol og kraftig vind på morgenen. Det blåste 14-15 meter pr. sekund (fra beauforts skala: 14-17 meter i sekundet = stiv kuling = hele trær rører seg og det er vanskelig å gå mot vinden = sjøen hoper seg opp, hvitt skum fra bølgetoppene som brekker og blåser i strimer bortover)
Etter at teltleiren var revet og de egentlig var klare til å gå, skjønte de at de måtte pakke om pulkene. Pulkene hang som ballonger bak dem og rullet av gårde med vinden. Så de måtte pakke om og senke tyngdepunktet i pulkene. Så det var en litt annerledes start på dagen.

Deltakerne startet med å gå i dunjakkene og det er jo ikke meningen, dunjakken blir som regel kunn tatt på i leiren og er for varm å gå med til vanlig - de følte det blåste hunder og katter og volvoer gjennom vinden.

Det var sol, men kalde - hadde det vært litt kaldere i dag så måtte vi holdt oss i teltene. Men de gikk av gårde og har hatt en spesiell dag. På grunn av den sterke vinden så føyker snøen bortover og det ser ut som tåke som ligger fra bakken og 2 meter opp i luften - merkelig å gå i - og i  pausene i dag har vært lite eller ingen kommunikasjon og alle har vært "i en verden for seg selv inne i hetta".De hadde bestemt seg for å gå frem til klokken 17 uavhengig av hvor mange kilometer det ble - men imponerende 26 kilometer ble tilbakelagt i dag fordelt på 9 økter  - det var veldig bra i forhold til så dårlige forhold. 

Når de slo leir ble hele gjengen satt i arbeid med å bygge en gigantisk mur/levegg, slik at de kunne slå opp teltene på innsiden av denne. Stille innenfor og fullstendig kaaos på utsiden.  Så står fellesteltet først innenfor muren og så ligger de mindre teltene på en snor bakover så de går klar av vinden.

Dette holdt de på med i 2 timer og det er en gjeng med våte "katter" som nå sitter og fyrer opp og skal få seg noe varmt i kroppen - de ble veldig kalde før de kom seg i telt.   På grunn av at alt dette tok så lang tid, så skal de ikke ha fellessamling i dag, alle går rett i teltene. Nå håper de på bedre vær for den neste dagen, og at særlig vinden skal roe seg ned.Temperaturen i dag har nok ikke være mer enn 5-6 minusgrader, men på grunn av den sterke vinden har det vært effektivt eller "følt" temperatur på ned mot 30 minusgrader. Fingrene fryser og stivner med en gang hvis du tar av deg en vott, selv om det bare er 5-6 minusgrader. Hadde det ikke blåst i dag hadde det vært maksimalt, for det har vært sol og blå himmel og vært en rekord-dag. 
Ekspedisjonen har hatt mye bra vær, så litt skikkelig polarvær skal også til på en sånn tur. Og i dag har det vært sånn !" Ada har bare gått og glist og det har alle deltakerne også gjort og egentlig syntes det var litt fin å oppleve skikkelig "ekspedisjonsvær".  I tillegg til å gå 26 kilometer i sånt vær er det spesielt å slå leir i sånt vær, men nå tåler de alt.Bjørn forteller at det er et spesielt område når det gjelder vær og på ekspedisjonen i 2009 opplevde man regnvær på samme plassen. Det vi har lurt på når det gjelder tanker om savn og hva de gleder seg mest til, så tar vi det i morgen - da det ikke er noen fellessamling i nå.

Med ønske om en roligere dag imorgen - så ønsker vi en godt natt............... 


Hilsener fra Grønland:


Kristine gratulerer Stein Erik med bursdagen idag - hipp hurra for deg!


Litt om hva de savner mest og kiloene renner av får vi høre litt om neste gang.
Her er ihvertfall stedet de skal bo på som første kontakt med sivilisasjonen:

Hotel Angmagssalik

htla1
Her skal de bo når de er vel fremm etter ekspedisjonen. Det skal nok bli deilig - hotellet skilter med både buffet, bar og biljardbord. Men ikke nok med det, på fasilitetslisten til hotellet forteller de også at de har skiheis 5 minutter fra hotellet - vel, det får nok bli neste gang, antakelig ikke det første som frister - men greit å vite.

Arctic Wonderland Tours Ltd.
Hotel Angmagssalik
P.O.Box 511
3913 Tasiilaq

Tel.:  +299 981293
Fax.: +299 981393

Se selv her: http://www.arcticwonder.com/page1/page1.html


De går sammen, men når de går -  går de alene.!
Det blir ikke mye prating under øktene. Men det tar de igjen i fellesteltet på kvendene.
De går etter hverandre og med ski på bena og 2 pulker hengende bak, blir det mange meter mellom hver.Alle deltakerne har med seg mp3 spillere (muligens Ipod) og spillelisten er like variert som antall deltakere. Det går mye i musikk, men ogå spennende lydbøker og mange podcaster gjør sitt til at dagsmarjen blir lettere. De har med alt fra divese NrK programmer om "20 spørsmål", "radiodokumentarer", "verdt å vite", masse "NRK-Gull" programmer, "portrettet" fra P4, "P3-dokumentär" fra Sveriges Radio osv. 

Jeg vet at Ada har med seg over 100 timer med prate-programmer i tillegg til musikk. Det kommer naturligvis tider da ørene bare trenger lyden fra skienes gnising mot snøen, men erfaringvis er det stor underholdning i å høre på forskjellig medbragt. Men dette har ingen nytte hvis batteriene er tomme!Deltakerne har naturligvis også med seg diverse digital-kamera og video-kamera som har det til felles at de går på batteri. Ikke alle, men noen av deltakerne har med seg solcelleladere, siden dette jo er eneste mulighet for å lade strøm under ekspedisjonen. Her vil det være nødvendig å dele "søsterlig" på den begrensede kapasiteten disse laderne gir.

Det er flere typer ladere med på turen, og en av solcelle-laderne om benyttes er Solio Classis, den lader et internt batteri som lades på dagtid hengende på sekken, eller festet til pulken. Dette igjen gjør at lading kan skje i teltet om kvelden/natten.

Det er nøye plukket ut de overganger som trengs, da det jo følger med overganger til mange forskjellige typer batterier. Denne typen ladere skal etter sidende ha vært med på en Mount Everest ekspedisjon, og være god i kulde. Ekspedisjonen er meget godt fornøyd med laderne, og har på grunn av det fine været og solskinn nesten hver dag kunne bruke stort sett ipod/kamera/satelitt-telefonen som de vil.

En solskinnshistorie der altså!!!


Ekspedisjonen gav mandag et intervju via satelitt med ut.no, som er et samarbeid mellom NRK og Den Norske Turistforening.Les saken her........... http://ut.no/artikkel/1.7118781Diverse linker:

Værmelding for Grønland
- http://www.yr.no/sted/Grønland/

Se ekspedisjonens posisjone:
- Sporing av satelitt tracker med SPOT klikk her...

Explorersweb
http://explorersweb.com/polar/news.php?id=19300

Stine Sofies Stiftelses hjemmesider:
- http://stinesofiesstiftelse.no/

Ekspedisjonens facebookside:
- http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Jenter-over-Gronlandsisen/111215368908871?ref=ts

Tara - kjøpt mainummeret og les om "jentene over Grønlandsisen" og 1 krone pr. solgte blad går til Stine Sofies Stiftelse:
- http://tara.no/nyeste-nr

Én kommentar

lindavestervik

13.mai.2010 kl.13:47

Tøft gjort!

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits